Koža je pokrovni organ tijela i, površinski gledano najveći organ. Makroskopski površina je kože neravna, na nekim dijelovima prekrivena dlakama. Boju koži daju melanin, pigment smješten u rožnatom sloju epidermisa, kao i površinski smještene krvne žile.

Anatomija kože PDF

Koža je podijeljena u tri sloja:

 • EPIDERM - KUTIKULA
 • DERM - KORIJ
 • HIPODERM - SUPKUTIS


EPIDERM – KUTIKULA
Epiderm je izgrađen od dviju vrsta stanica koje su organizirane u četiri sloja i pripadaju površini kože

DERM-KORIJ
U dermu su smješteni vezivno tkivo, unutar stanične tvari, limfatične i krvne žile. Derm je smještan između epiderma i hipoderma.

HIPODERM – SUPKUTIS
Građen je od vezivnog tkiva, kolagenskih i fibrinskih vlakana i masnih stanica. Debljina mu je oko 2 do 30 milimetara.

FUNKCIJA KOŽE

Najvažnije su funkcije kože:

 • termoregulacija,
 • zaštita od stranih tvari,
 • zaštita od mehaničkih iritansa,
 • organ osjeta,
 • imunološka uloga,
 • sekretorna uloga,
 • metabolična uloga.

TIPOVI KOŽE

 • SUHA KOŽA
 • MASNI ILI SEBOREIČNI TIP KOŽE
 • NEČISTA, AKNASTA KOŽA

Koža se, s obzirom na funkciju žlijezda lojnica, najčešće dijeli na: masnu, normalnu i suhu kožu. Uz to postoji i mješoviti tip kože, koji nema jednoliku raspodjelu lojnica na svim dijelovima lica.

Sredina je lica u T-zoni masna, a ostali dijelovi imaju normalnu ili čak suhu kožu. Oko 20 % pučanstva mlađe dobi ima normalan tip kože, 10% suhi tip, a 70% seboreični ili masni tip kože.

NORMALNI TIP KOŽE


Normalni tip kože odlikuje se dobrom prokrvljenošću i uravnoteženim lučenjem žljezda lojnica i znojnica. Izgled je takve kože baršunast, prikladne boje koja se naziva zdravom bojom kože i vrlo malih pora. Površinski hidrolipidni film čuva vodu i druge sastojke organizma, a u mogućnosti je prihvaćati lipofilne i hidrofilne tvari.Zadatak je biološko-kozmetičkih preparata za njegu takve kože da što duže sačuvaju takvo, normalno stanje kože. Naime, normalni tip kože obično u starijoj dobi prelazi u suhi tip, pa se pravilnom njegom u mladosti treba što više odgoditi taj prijelaz. Preporučuje se upotreba ampula s kolagenom i elastinom.

SUHA KOŽA

KAKVA JE TO SUHA KOŽA?

Kada koži nedostaje prirodna masnoća i vlažnost,ona postaje suha i hrapava. Suha koža karakterizirana je smanjenim lučenjem žlijezda lojnica i znojnica. To je razlog zbog kojega se na površini kože nalazi vrlo oskudan hidrolipidni sloj. Suha koža je napeta, tanka, nježna i providna. Pore nisu vidljive, koža je bez sjaja, sklona je crvenilu, ispucalosti i vrlo ranom nastajanju bora. Uz to vrlo se često javlja svrbež. Suha je koža vrlo osjetljiva na promjene temperature okoliša, sunce i kemijske reagense.

KAKO NJEGUJEMO SUHU ILI SEBOSTATIČNU KOŽU I KOŽU SKLONU BORAMA U KOZMETIČKIM CENTRIMA “SLAP“?

KAKVA JE TO SUHA KOŽA

Kada koži nedostaje prirodna masnoća i vlažnost,ona postaje suha i hrapava. Suha koža karakterizirana je smanjenim lučenjem žlijezda lojnica i znojnica. To je razlog zbog kojega se na površini kože nalazi vrlo oskudan hidrolipidni sloj. Suha koža je napeta, tanka, nježna i providna. Pore nisu vidljive, koža je bez sjaja, sklona je crvenilu, ispucalosti i vrlo ranom nastajanju bora. Uz to vrlo se često javlja svrbež. Suha je koža vrlo osjetljiva na promjene
temperature okoliša, sunce i kemijske reagense.

LaCascade metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea BIOLOŠKO-REGENERATIVNIM SERUMIMA

LaCascade metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea biološko regenerativnim serumima na bazi KOLAGEN, ELASTIN, LIFTING kompleksa, LIPOSOMSKOG PHYTO kompleksa, LIPOSOMSKOG BIO kompleksa, HUILE DE VISION kompleksa:

 • skidanje šminke i nečistoće mlijekom i losionom,
 • nanošenje nježnog pilinga,
 • parenje lica, vrata i dekoltea uz masažu s bademovim uljem te sa nekoliko kapi vitamina A-retinol,
 • postupak iontoforeze BIOLOŠKO-REGENERATIVNOG SERUMA,
 • nanošenje hranjive maske,
 • stajanje hranjivih supstanci oko 30 min.,
 • skidanje ostataka hranjive maske,
 • nanošenje hranjive kreme za suhu kožu.

ZAŠTO U BADEMOVO ULJE DODAJEMO NEKOLIKO KAPI VITAMINA A I KOJI JE TO OBLIK VITAMINA A?

1. Dodajemo vitamin A ili tzv. Retinol
2. Vitamin A jedan je od vitamina topiv u uljima
3. Vitamin A pospješuje stvaranje kolagena,a rezultat je odlična elastičnost i hidratacija kože
4. Vitamin A pojačava i zadržava vlažnost kože tj. hidrataciju, duboko prodire u kožu, na sebe navlači vlažnost te sve druge hranjive i korisne tvari koje nakon njega nanesemo na kožu: kolagen, elastin, bioserum, liposomski bioserum, C vitamin itd.

 

LaCascade metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea BIOLOŠKO-REGENERATIVNIM serumima (KOLAGEN, ELASTIN, LIFTING, LIPOSOMSKI PHYTO kompleks, LIPOSOMSKI BIO kompleks, HUILE DE VISION kompleks)

LaCascade serumi  sadrže prirodne,koži slične sastojke koji kožu održavaju mekom,glatkom i elastičnom.
LaCascade metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea su potpuni programi revitalizacije kože lica,vrata i dekoltea,a kako se radi o potpuno prirodnim proizvodima bez mirisa,boja i konzervansa mogu se primjenjivati i na najosjetljivijoj koži.
Ovi serumi se mogu kombinirati tako da se u jednom tretmanu može unijeti više odgovarajućih seruma(dva,tri)

Sam tretman se sastoji od:

 • skidanje šminke s lica, vrata i dekoltea, mlijekom i losionom,
 • zatim se nanosi nježan peeling kojim površinski skidamo rožnati sloj kože kako bi svi hranjivi sastojci mogli doprijeti na željeno mjesto u potkožju,
 • nakon čišćenja lica parimo kožu lice,vrat i dekolte uz masažu s revitalizirajućom kremom i bademovim uljem.U bademovo ulje dodajemo par kapi vitamina A tj. retinol kako bi se pojačala hidratacija kože jer vitamin A na sebe navlači vlažnost i sve druge hranjive tvari koje ćemo kasnije nanijeti na kožu,
 • ako je potrebno mehaničko čišćenje ono se napravi,
 • zatim se odgovarajući serum umasirava u kožu ručno,
 • serumi  se unose i pomoću iontoforeze kako bi se svi aktivni sastojci iz biološko regenerativnog seruma unijeli duboko u potkožje,tamo što duže zadržali i obavili funkciju za koju su zaduženi u revitalizaciji kože lica,vrata i dekoltea,
 • nakon seruma  nanosi se hranjiva maska koju skidamo nakon 20 min.,
 • nakon maske nanosimo hranjivu kremu.

LACASCADE METODE BIOLOŠKE REGENERACIJE KOŽE

 

LaCascade metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea biološko regenerativnim serumima na bazi SKIN RELAXANT kompleksa

Skin relaxant je nova metoda protiv bora,za glatku,sjajnu i napetu kožu koja smanjuje izražajne linije,vlaži,revitalizira i potiče prirodnu stimulaciju sinteze kolagena.
Sadrži specijalni  heksapeptid koji regulira efekt mikrokontrakcija u epidermi.Heksapeptid ne blokira mišićnu kontrakciju i ne izaziva paralizu mišićnog vlakna već lagano i prirodno onemogućuje kontrakciju mišića omogučavajući prirodno  opuštanje.
Sadrži KOMBUCHKU,simbioza je bakterije i kvasca,produkt fermentacije crnog čaja.Djeluje omekšavajuće na kožu,pojačava čvrstoću i elastičnost.
Sadrži biljne i mliječne proteine koji zatežu,vlaže i hrane kožu te ju čine sjajnom.
Sadrži serum hijaluronsku kiselinu-glavni sastojak koji popunjava prostor između stanica kože te potiče sintezu kolagenskih i elastinskih vlakana.
Sadrži vitamin E-tokoferol koji štiti kožu od štetnih utjecaja,ubrzava regeneraciju,smanjuje gubitak vode i povećava aktivnost enzima u koži.
Sadrži i Koenzim Q10 koji je važan antioksidans zadužen za stanično disanje.

LaCascade metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea biološko regenerativnim serumima na bazi SKIN RELAXANT kompleksa se sastoji od:

 • skidanje šminke s lica,vrata i dekoltea, mlijekom i losionom,
 • zatim se nanosi nježan peeling kojim površinski skidamo rožnati sloj kože kako bi svi hranjivi sastojci mogli doprijeti na željeno mjesto u potkožju,
 • nakon čišćenja lica parimo kožu lice,vrat i dekolte uz masažu s Skin relaxant revitalizirajućom kremom i bademovim uljem.U bademovo ulje dodajemo par kapi vitamina A tj. retinol kako bi se pojačala hidratacija kože jer vitamin A na sebe navlači vlažnost i sve druge hranjive tvari koje ćemo kasnije nanijeti na kožu,
 • ako je potrebno mehaničko čišćenje ono se napravi,
 • zatim se skin relaxant serum umasirava u kožu ručno,
 • serum  se unose i pomoću iontoforeze kako bi se svi aktivni sastojci iz skin relaxant seruma unijeli duboko u potkožje,tamo što duže zadržali i obavili funkciju za koju su zaduženi u revitalizaciji kože lica,vrata i dekoltea,
 • nakon seruma  nanosi se hranjiva skin relaxant maska koju skidamo nakon 20 min.,
 • nakon maske nanosimo skin relaxant hranjivu kremu.

MASNI ILI SEBOREIČNI TIP KOŽE 

Masni ili seboroični tip kože karakteriziran je hiperfunkcijom žlijezda lojnica. Koža je debela, grubih pora, sivkastožute do žučkaste boje i sklona je stvaranju sujedica (mitesera, komedona) i ljusaka.
        
Masna koža može biti karakterizirana otvorenim porama, kroz koje se obilato luče i znoj i masnoće, pa je površina kože sjajna i masna, te zatvorenim porama kada se loj ne izlijeva na površinu kože, nego se skuplja i očvršćuje. Kod suhog tipa seboreje smanjeno je i lučenje znoja. Tako nastaju sujedice. Sirok i vidljiv otvor s cmom točkom otvorena je sujedica, a sitniji bijeli otvor zatvorena je sujedica ili komedon. Kod masne kože jedan od većih problema jest nastajanje akni.

NAČIN TRETIRANJA MASNE I AKNASTE KOŽE U KOZMETIČKIM CENTRIMA "SLAP"

1. AKO JE POVRŠINA LICA U CRVENIM,UPALJENIM AKNAMA PREPORUČA SE SLJEDEĆE:

 • otići liječniku specijalisti (dermatologu,ginekologu,endokrinologu) da se ustanovi postoje li neki unutarnji uzroci stvaranja akni ili je to samo prekomjerno lučenje sebuma,a osobito je važno posjetiti liječnika specijalistu ako se akne nalaze na prijelazu vilice prema vratu,
 • ukoliko liječnik specijalista ustanovi neke unutarnje razloge ili disbalanse koji su uvjetovali akne,preporučit će oralnu terapiju koja će izregulirati poremećene ravnoteže, tj. liječnik će rješavati uzrok, a kozmetika će rješavati posljedicu,
 • s obzirom na prirodnost preparata u našim kozmetičkim centrima “SLAP“ naše tretmane njege aknaste kože možemo kombinirati s bilo kojom oralnom terapijom koju preporuči liječnik.

1.1. Svaka tri dana. Parcijalno se LaCascade metoda klasičnog čišćenja lica ili Lacascade metoda dubinsko biološkog čišćenja lica biološko regenerativnim serumom sa ADSTRIGENTNIM kompleksom tretira čelo, za dva dana lice pa za dva dana brada. Nakon parcijalnog klasičnog ili dubinskog čišćenja možemo početi jednom tjedno, za početak, a kasnije rijeđe čistiti lice.

LaCascade metoda klasičnog čišćenja lica:

 • skidanje masnoće i nečistoće mlijekom i losionom,
 • nanošenje pilinga na lice da se odstrane mrtve stanice sa površinskog sloja kože,
 • parenje kože da se lakše i brže otvore pore kako bi nečistoća i sebum lakše izlazili van,
 • lagano mehaničko istiskivanje sebuma,
 • prolazak visokom frekvencijom radi dezinfekcije,
 • nanošenje antibakterijskog, antibiotskog gela koji duboko penetrira u očišćena mjesta pora kože,
 • prolazak visokom frekvencijom,
 • nanošenje maske za smirivanje kože,
 • skidanje maske te stavljanje antibakterijskog i antiseptičkog, toniranog losiona

LaCascade metoda dubinsko biološkog čišćenja lica biološko regenerativnim serumom sa ADSTRIGENTNIM kompleksom:

 • skidanje masnoće i nečistoće mlijekom i losionom,
 • nanošenje pilinga na lice da se odstrane mrtve stanice površinskog sloja kože,
 • parenje kože da se lakše i brže otvore pore kako bi nečistoća i sebum lakše izlazili van,
 • lagano mehaničko istiskivanje sebuma,
 • nanošenje masažom, biološko regenerativnog seruma sa ADSTRIGENTNIM kompleksom. Ovime se omekšava površinski sloj kože, enzimi lipaze i peptidaze započinju razgradnju sebuma u porama kože, a pepsin djeluje, protuupalno, uništavajući staničnu stjenku anaerobnih bakterija, oslobađanjem malih molekula kisika.
  Individualno, kod pojedinih klijenata akne se odmah počinju smirivati, a lice poprima zdrav izgled. Kod drugih pak gdje se sebum nalazio dubuko u porama, zaostale nečistoće izlaze na površinu pa imamo dojam da se stanje malo pogoršalo. To je samo privremeno, jer već sljedeće dubinsko čišćenje lica sebum i loj izlaze do kraja van.
  Natrij-sorbat, C vitamin te AHA, izvrsni su za rješavanje mrlja. Tako biološko regenerativnim serumom istovremeno rješavamo potpuno neagresivno i polagano akne, mrlje i ožiljke.
 • unošenje iontoforezom, da bi se korisni sastojci što dublje gurnuli u pore kože na željeno mjesto te tamo što dulje zadržali i izazvali maksimalni učinak,
 • prelazak visokom frekvencijom radi dezinfekcije, sušenje ampule, skidanje ampule mlakom vodom,stavljanje antibiotskog gela,prelazak visokom frekvencijom,
 • stavljanje odgovarajuće maske za smirivanje lica,
 • skidanje maske i stavljanje antibiotskog, antiseptičkog toniranog losiona.

LaCascade metoda biološko regenerativnog rješavanja akni, mrlja, ožiljaka, masne, sivkaste te problematične kože uz primjenu BIOLOŠKOG PHYTO PEELINGA

Tretmani sa specijalnim enzimatskim biološkim pilingom i vitaminom A izuzetno uspješno uklanjaju sljedeće probleme kože:

 •     masna koža,
 •     pojačano lučenje loja iz lojnih žlijezda,
 •     bore,
 •     hiperpigmentacija,
 •     ožiljci,
 •     pjege.

Akne su rezultat djelovanja anaerobnih bakterija u začepljenim porama kože.

Nekoliko je faktora koje mogu uzrokovati akne:

 • prekomjemo lučenje sebuma,
 • anaerobne bakterije,
 • genetske predispozicije.

Postoji i nekoliko kategorija akni:

 • otvorene ili komedon,
 • papulo pustule,
 • nodulame lezije,
 • cistične akne.

PREPORUČUJEMO: ČIŠĆENJE I UMIVANJE LICA

 • redovito i često umivanje lica specijalnim gelovima za umivanje masne i nečiste kože jer gelovi za čišćenje masne i nečiste kože duboko prodiru u kožu i time omogućuju bolje i efikasnije pročišćavanje pora koži
 • izbjegavati agresivna sredstva koja isušuju površinski sloj kože i time s vremenom omogućavaju još veću hiperprodukciju sebuma
 • da bismo odstranili nečistoće i regulirali sebum, nanesimo gel za umivanje lica na vlažno lice te lagano promasirajte kožu lica, osobito najmasnije dijelove (nos, čelo, brada, T-zone)
 • dobro isperite gel za umivanje i pustite da koža sama upije kapljice vode, odnosno da se sama prirodno hidratizira (ne brisati lice ručnikom);

NOĆNA NJEGA MASNE I NEČISTE KOŽE

 • nakon detaljnog umivanja lica nanesite specijalni enzimatski preparat u ampulama (nikako ne u kremama) zato što enzimi djelotvomi za rješavanje problema akni mogu djelovati samo kao dvokomponentne ampule koje sadrže kristaliničnu komponentu enzime i adekvatno otapalo s idealnim PH, koji omogućuje najbolju inaktivaciju enzima te tako idealno regulira lučenje sebuma
 • ampule na bazi enzima koje sadrže enzime lipazu i peptidazu isključivo su odgovorne za razgradnju suvišnog sebuma u kožnim porama, te enzim pepsin koji je inače u medicini, farmakologiji pa tako i u kozmetologiji protuupalni enzim, te tako na najefikasniji i potpuno prirodni način rješava probleme masne i problematične kože
 • time se na potpuno prirodan način i bez konzervansa regulira lučenje suvišnog sebuma i nastajanje akni.
 • međunarodni patent
 • svi sastojci koje sadrži potpuno su prirodni i egzistiraju u čovjekovu tijelu, te su uključeni u I.N.C.I. katalog za kozmetiku
 • nema štetnih pojava
 • nema konzervansa
 • jednostavan je za upotrebu sadrži prirodne enzime:
    LIPAZE - odgovorne za razgradnju suvišnog sebuma (loja)
    PEPSIN - protuupalni enzim koji uništava stjenku anaerobne bakterije, čime uzrokuju smrt bakterije
 • oslobađa male molekule kisika koje uništavaju anaerobnu bakteriju (jer anaerobna bakterija živi bez kisika) može se rabiti lokalno u kombinaciji sa oralnom terapijom koju odredi liječnik specijalist
 • rezultat nakon 3 do 7 tjedana upotrebe
  proizvod je farmaceutske tvrtke koja u svojem sastavu posjeduje biološko – kozmetološki laboratorij
 • nema konzervansa, hormona ni antibiotika;

Dnevna njega masne i nečiste kože

Jutarnje umivanje odgovarajućim gelom za umivanje, te upotreba hidratantnog gela bez konzervansa za masnu i nečistu kožu lagani antiseptični tekući puder.

LACASCADE METODA BIOLOŠKO REGENERATIVNOG RJEŠAVANJA AKNI, MRLJA, OŽILJAKA, MASNE, SIVKASTE TE PROBLEMATIČNE KOŽE UZ PRIMJENU BIOLOŠKOG PHYTO PEELINGA

LACASCADE METODE sa specijalnim enzimatskim biološkim pilingom i vitaminom A izuzetno uspješno uklanjaju sljedeće probleme kože:

 • masna koža,
 • pojačano lučenje loja iz lojnih žlijezda,
 • bore i
 • hiperpigmentacija, ožiljci i pjege.

BORE

Starenje kože biološki je proces koji je neposredno povezan sa starenjem ostalih organa. Razlog je tomu anatomska i fiziološka povezanost kože s organizmom koji prekriva. Prema tome, koža je dobar indikator starenja, jer je dokazano da su osobe koje su izgledom starije i biološki starije od svojih vršnjaka.

Intenzitet staračkih promjena ovisi o mnogim čimbenicima, a najvažniji su genetski (boja, tip kože, spol i konstitucija), zatim zdravstveno stanje pojedinca, prehrambene i životne navike i štetni utjecaji okoline. Zbog tako brojnih i raznolikih utjecaja nema jedinstvene teorije za objašnjenje starenja, a najčešće se spominju ove dvije:

 • starenje je posljedica trošenja organizma i nakupljanja suvišnih i štetnih tvari,
 • starenje je genetski programirano nekom vrstom biološkog sata koji se može nalaziti u svakoj stanici ili se impulsi stanicama šalju iz centra u mozgu.

Što preporučujemo za njegu kože koja je lagano počela pokazivati znakove starenja (bore)?

Intenzivni program LaCascada metode biološke regeneracije kože lica, vrata i dekoltea biološko regenerativnim serumima na bazi ELASTIN, KOLAGEN I LIFTING kompleksa, LIPOSOMSKOG BIO I PHYTO kompleksa, HUILE DE VISION kompleksa te SKIN RELAXANT kompleksa.

ELASTIN sadrži glutaminsku kiselinu i lizin odgovome za mladu i elastičnu kožu.

KOLAGEN karakterističan za mladu kožu (što znači smanjenje bora).

VITAMIN C zadužen je za sintezu kolagena koji koži daje mladenački izgled i sjaj, a ujedno i povećava količinu enzima lizil­hidroksilaze koji je uz vitamin C prijeko potreban za razvoj kolagena.Poboljšava čvrstoću i napetost kože.

Povećava sposobnost kože da zadrži vlagu kroz pojačanu hidrataciju što poboljšava tonus, a ublažuje bore.

Obnavlja oštećene stanice kože.

SERUMI koje sadrže vitamin C u kristaličnom obliku s blagim PH, određene prirodne enzime bez kojih je nezamisliv mladenački izgled kože povećavaju sposobnost kože da zadrži vlagu pojačanom hidratacijom, što poboljšava tonus mišića lica, vrata i dekoltea, a ublažuje bore, te obnavlja oštećene stanice kože. Serumi mogu služiti za svakodnevnu i dnevnu upotrebu, te za profesionalnu upotrebu u kozmetičkim centrima SLAP.

Što uzrokuje bore:

Unutanji psihički utjecaji

Uprotreba nikotina, alkohola i kave
Stres
Kure mršavljenja (pogrešne i česte)
Pogrešna prehrana
Lijekovi, npr. pilule protiv začeća
Neke bolesti kože i unutamjih organa

Vanjski utjecaji

Sunčanje bez zaštite
Umjetni UV i umjetno svjetlo
Klimatski faktori (suhi, hladni i topli zrak,vjetar)
Suhi zrak u stanu (centralo grijanje)
Onečišćenje zraka (ispušni plinovi, industrijska isparavanja, smog)
Štetni pripravci za kožu