Laser

LASER U KOZMETIČKOM SALONU


Već dulje vrijeme u kozmetiku se pokušava uvesti laser i primijeniti ga u svrhu otklanjanja dlačica, uklanjanja bora i poboljšavanja tonusa mišića itd Da bi smo bolje razumjeli problem, moramo znati što je to laser i na kojem principu djeluje na ljudsku kožu i na druge organe. Naime, laser je usmjerena svjetlost pa ima fokusiranih i defokusiranih lasera. Najbolja podjela lasera u kozmetici bila bi na one s većim štetnim posljedicama i na one s manje štetnim posljedicama, odnosno na lasere s manje i više snage. Naime, proučavajući razne vrste lasera koji se mogu nabaviti na svjetskom tržištu i pažljivo proučavajući prezentacije tih lasera u praksi, proizvođači najčešće izbjegavaju pokazati pripremu površine za njezinu obradu i prikriju princip djelovanja lasera na kožu. Naime, izrazi s kojima se uvijek susrećemo jesu termoliza i melanin.

Termoliza je zapravo spaljivanje. To je proces koji se događa u peći, odnosno, da pojasnimo, to proces kojim se od ugljena u peći dobiva pepeo, i to je prava definicija termolize.
Melanin je pigment, odnosno boja kože.

Uobičajeno je da se laser primjenjuje u medicini, kod različitih kirurških zahvata, a njime rukuje liječnik specijalist koji vrlo dobro poznaje performanse i štetne posljedice određenog zahvata, te je ovlašten i obrazovan da u svrhu pacijentovog zdravlja izvrši određene zahvate s određenim nuspojavama.

No, upravo je suprotno u kozmetičkom salonu. Tamo se ne raspravlja o zdravlju, nego o ljepoti, pa kozmetičari nemaju dovoljnu stručnost da bi pristupili takvom zahvatu i procijenili je li to u klijentovom interesu.

Laser pri uklanjanju dlačica djeluje postupkom termolize, odnosno, prevedeno, spaljuje dlaku u samoj koži odnosno u dlačnom folikulu, i to apsorcijom svjetlosne energije, odnosno laserskom zrakom.

Prije nego što se određena površina obradi laserom dlake se moraju obrijati prije svega zbog neugodnog mirisa dok dijeluje postupak termolize-spaljivanja, te posebno i zbog razloga apsorcije svijetla. Naime, što je dlaka manja, potrebna je manja količina energije za njeno spaljivanje, pa su time u konačnici manje štete i oštećenja na koži i u potkožnom tkivu.
Dakle, vrlo je bitno da je boja kože što svjetlija, a dlaka što tamnija tako da koža upije što manje svijetla, te se pri tome i manje ošteti.

Problem lasera s fokusiranim svjetlom jest taj što je bez obzira na udaljenost zrake od laserskog pištolja snaga jednaka pa ne znamo koliko duboko ona može prodrijeti u ljudsko tijelo, te što se zbiva sa vodom u koži, a i s ostalim organima na koje laser djeluje. Naime, postavlja se dobro pitanje, ako spali dlaku dolazi li ili ne do vrenja vode unutar kože?
Suvišno je spomenuti da uz svaki laser obavezno dolaze i zaštitne naočale, jer ukoliko laserska zraka pogodi oko, ona će ga trajno oštetiti.

U posljednjih nekoliko godina kao osobito sigurne reklamiraju tzv. pulzirajuće lasere. Neki stručnjaci raspravljaju je li takav uređaj uopće i laser. Uređaj radi na principu bljeskalice i obično je zraka defokusirana. Time su proizvođači postigli da se manja energija apsorbira u kožu i time izazovu manje štetne posljedice koje nastaju spaljivanjem (opekline).

Osim toga, kod difuznog lasera zraka svjetlosti i gubi snagu eksponencijalno od pištolja lasera.
Maksimalna snaga kod difuznog lasera samo je nekoliko milimetara od kraja pištolja, čime se izbjegavaju nesretni slučajevi pri rukovanju, ali su zaštitne naočale i dalje obvezna oprema.

Kod najnovijih uputa za upotrebu proizvođači se služe i trikovima kao npr. da se pištolj jače nasloni na kožu da bi se dlačni folikul okrenuo u vodoravni položaj, te tako apsorbirao veću količinu energije emitirane iz pištolja. No, osnovno je da se spaljivanjem dlake trajno ne odstranjuju. Samo trajnim uništenjem kože mogu se uništiti neželjene dlačice. Opće je poznato da, ako se koža oporavi od opeklina prvog i drugog stupnja dlačice ponovo narastu, odnosno one počnu rasti kada se i koža obnovi.

RUKOVANJE LASEROM

Svi proizvođači laserske opreme uglavnom su iz Europe i SAD-a, pa je tamo za zvanje kozmetičara potrebna najmanje viša školska sprema. Isti ti proizvođači dolaze na hrvatsko tržište svjesni da njihovim uređajima rukuju osobe koje nisu za to osposobljene, te uvode tzv. licence za rukovanje svojom opremom. Te su nam licence vrlo dobro poznate, jer su izmišljene još u komunizmu, za vrijeme industrijalizacije, pa je pravi naziv za to interne kvalifikacije. Za vrijeme komunističke vladavine komisija od tri člana utvrdila bi da određeni drug ima dovoljno znanja da radi određeni posao i za to mu je dala internu kvalifikaciju koja se nije mogla upisati ni u radnu knjižici, niti se mogla isticati prema trećima.

Takve interne kvalifikacije dobivaju nakon završenog tečaja (ondašnjeg kursa) i današnji rukovatelji lasera. Neki proizvođači idu toliko daleko da dijele i titule profesora.
Bilo bi smiješno da nije tragično.

Kako možemo vidjeti na prezentacijama, reklamira se da laser za kozmetičke salone može podizati i tonus mišića.

Sama takva parola mora izazvati strah u stručnjaka, te se mora postaviti pitanje koliko stručna mora biti osoba koja rukuje, laserom i laserskom zrakom koja prolazi kroz mišiće živoga čovjeka i, kako smo napomenuli, djeluje toplinskom energijom na njih.

Živo ljudsko tkivo kao koža i potkožni organi nisu savršeni, pa se laserska zraka, kada ulazi i prolazi kroz kožu a i u samoj koži, odbija jer su neki dijelovi unutar kože svjetliji ili tamniji, više ili manje upijaju svijetlost, više ili manje reflektiraju svjetlo i to je u svakog čovjeka individualno, ovisno o pigmentu.

U nas postoji tzv. mediteranski tip žene, što označuje crnku s tamnijom puti, pa je u takvog tipa žena gotovo identična količina energije koju upiju dlačice i koža.

Listajući kataloge i ponude, proizvođači nigdje ne ističu gdje se takav uređaj smije rabiti i tko smije njime rukovati, nego smo 0 tome našli u samo jednom prospektu, i to kod pulsnog difuznog lasera slabe snage da njime može rukovati medicinska sestra uz prisutnost doktora medicine.

Zapravo tečajevi i licence za rukovanje laserom trebaju proizvođačima kako bi se ogradili od nestručnog rukovanja i eventualne naknade štete krajnjim korisnicima. Naime, uvijek se prigodom prezentacije izbjegavaju napomenuti loše strane lasera, preskače se priprema određene površine, odnosno brijanje dlake, govori se o postupku termolize kao da je on uobičajen u tretiranju ljudskog tijela i kao da je to nešto što gotovo svaki dan mi sami radimo, te ističu da, što se tiče proizvođača, uvijek postoje tehnička potpora i servis.
Svima je jasno što se događa s dlakom koja se brije. Ona postaje sve jača i jača.

Gore smo objasnili što je postupak termolize, odnosno spaljivanje, a sada bismo nešto govorili o održavanju tih lasera.

Kako bismo štetne posljedice sveli na najmanju moguću mjeru, važno je da predmetni uređaj-laser bude servisiran u skladu sa pravilima proizvođača.

Određeni dijelovi tog stroja koji se moraju mijenjati nakon određenog broja sati rada izuzetno su skupi npr. cijena bljeskalice, odnosno lampe kod pulsnog lasera iznosi i do 5 tisuća eura, a može trajati svega nekoliko tjedana u ozbiljnoj eksplotaciji.

Kozmetičari se vole poistovjetiti sa doktorima, odnosno svoje kozmetičke salone žele dovesti na nivo i u djelokrug rada medicinske ordinacije.

U svojim nazivima vole upotrebljavati termine poput "medicina" i "medicinski", te "pacijent", te isticati da jednom na mjesec imaju liječnika u svojem kozmetičkom salonu. Pozitivnim zakonskim propisima točno je utvrđeno što je kozmetički salon, a što ordinacija opće medicine, klinika, poliklinika itd. pa liječnik u kozmetičkom salonu isključivo može savjetovati radnike kako da obave određeni kozmetički postupak, ali ne može liječiti i savjetovati klijentice kozmetičkih salona, jer djelokrug rada kozmetičkog salona nije takav kao u medicinskoj ordinaciji. Dakle, u kozmetičkom je salonu liječnik samo kontrola kvalitete obavljenoga kozmetičkog tretmana. Sve se ostalo mora obavljati sukladno pozitivnim zakonskim propisima u medicinskim ordinacijama ili izvan njih, jer drukčije ulazimo u djelatnosti koje su opisane kao nadriliječništvo, a njihovi se nosioci kao takvi moraju sankcionirati.

Ispravni i jedini kvalitetni program školovanja za kozmetičara jest nakon osnovne škole završeno četverogodišnje školovanje sa položenim maturalnim ispitom.

Program za školovanje kozmetičara isti je u svim srednjim školama za kozmetičara, što znači da djevojke koje su pohađale kozmetički smjer u srednjoj medicinskoj školi nisu medicinski kozmetičari, a isto tako i djevojke koje su pohađale kozmetički smjer u srednjoj kemijskoj školi nisu kemijski kozmetičari. To su kozmetičari, sa srednjom stručnom spremom i položenim maturalnim ispitom.