Pojačana dlakavost

Pojačana dlakavost ili stručno hirzutizam jest pojava dlačica na djelovima kože ženskog tijela gdje se to ne očekuje. To je ujedno i česti kozmetičko-medicinski problem u našoj i u drugim zemljama.

Bez obzira na različitost u etiologiji, hirzutizam uzrokuje pojavu psihičkih tegoba u žena kao što su pesimizam, melankoličnost, osjećaj manje vrijednosti, nervoza, gubitak želje za komunikacijom i grubo ponašanje.

Pripremila dr. sc. mr. dipl. ing. medicinske biokemije Marijana Kardum

Lacascade metoda biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica

Iako su «muškarci sa Marsa a žene s Venere», oboje se slažu u jednom:sigurnom nastupu i samopouzdanju svakako pridonosi i dobar izgled. Zašto ne učiniti sve što će osobu lišiti nezadovoljstva, smanjiti napetost i ukloniti nesigurnost?

Žene će svakako poduzeti i pokušati sve da bi nakon mnogo nervoze, unutarnje napetosti, brige i onoga vječitog « Što ako...» izgledale njegovano, svježe, samopouzdano, te istaknule svoju ženstvenost.

Ne kaže se uzalud da dobar izgled dolazi «iznutra».

Cijeli je metabolizam samo niz različitih kemijskih reakcija koje se u organizmu događaju istodobno ili jedna za drugom uzrokuju slijedeću u nizu. Ljudski je organizam vrlo osjetljiv i kao takav nastoji se na najbolji način prilagoditi svakoj promjeni.

U blagim uvjetima kakvi postoje u organizmu, zbiva se mnoštvo kemijskih reakcija potrebnih za rast i razvoj, za život stanica. Stanja kao što su stres i šok ili napetost mjenjaju te uvjete, remete tijek kemijskih reakcija, a rezultat su neuravnotežen metabolizam, pojačano izlučivanje različitih hormona i nastanak bolesti.

Hirzutizam (pojačana dlakavost na mjestima gdje dlaka normalno nema) uobičajeni je i najčešči problem u odraslih žena koji – osim psiholoških – donosi i estetske probleme.Naravno uzroci hirzutizma su brojni i različiti (policistični jajnici, Cushingov sindrom, poremećeno lučenje androgenih hormona, tumori nadbubrežne žljezdeili idiopatski hirzutizam nepoznatog uzroka).Liječenje je – ovisno o uzroku- uglavnom medikamentno, hormonalno no najčešče i lokalno, što podrazumjeva kozmetičku obradu zahvaćenog područja. U većini slučajeva to je elektrodepilacija, dugotrajna, bolna, ali ipak i mehanička metoda uklanjanja dlačica koja problem ipak ne rješava trajno.

Zašto Lacascade metoda biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica?

Lacascade metoda biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica pretpostavlja prirodnu, neagresivnu metodu primjenom prirodnih, neagresivnih sredstava za uklanjanje dlačica. U Lacascade metodi biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica to su enzimi, proteinske molekule čija je biološka aktivnost određena njihovom proteinskom strukturom (tercijarnom, odnosno kvaternom), dok je za punu katalitičku aktivnost enzima nužno osigurati optimalne (optimirane) uvjete enzimske reakcije (optimalan pH djelovanja, temperaturu kemijske reakcije itd.)

Zašto baš enzimi?

Kao što se posljednjih 30 do 40 godina unutar medicinske biokemije i znanost o enzimima razvila posebna grana enzimologije koja određivanje enzimske aktivnosti enzima primjenjuje u dijagnostičke svrhe (klinička ili medicinska enzimologija), tako je i pokušaj biološkog rješavanja ovog problema pretpostavio da bi se u kozmetičkim tretmanima pri uklanjanju dlačica moglo iskoristiti proteolitičko djelovanje pojedinih enzima. Iskoristivši znanje i neograničenu pomoć mnogih baznih znanosti (biokemije, fizike, medicine, farmakologije,kliničke enzimologije), nastaje tako jednostavna, praktična, bezbolna i nadasve neškodljiva metoda uklanjanja dlačica – biološka epilacija.

Kao biološki katalizatori (biokatalizatori) enzimi su normalno prisutni u organizmu u kojem ubrzavaju metaboličke reakcije, te ih mjenjaju i usmjeravaju. Po kemijskom su sastavu proteini kojima je za aktivno i potpuno djelovanje potrebna prisutnost neproteinskog djela ili prostetičke skupine. Tijek kemijske reakcije upravljan enzimom složen je, a utjecaj na katalitičku aktivnost enzima imaju i mnogi faktori kemijske reakcije: enzimski inhibitori, promjenjena pH vrijednost ili temperatura reakcije, kao i prisutni alosterički efektori.
Enzimska komisija Internacionalne unije za biokemiju (IUB) donjela je 1964. godine preporuke o nomenklaturi i klasifikaciji enzima: svaki enzim tako dobiva naziv iz kojeg se vidi na koji supstraz djeluje i koji proces ubrzava, a svaki naziv završava sufiksom –aza.

Zašto Lacascade metoda biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica?

Lacascade metoda biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica

Lacascade metoda biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica je postupak kojim se određenoj količini proteolitičkih enzima dopušta prodiranje u germinativni centar dlačnog folikula procesom koji se naziva iontoforezom (supstancija otopljena u vodenoj otopini, koja migracijom iona vode i s pomoću kemijskog gradijenta ulazi u ionskom ili molekularnom obliku iona u tkivo, tj. u stanicu). Metoda iskorištava proteolitičko djelovanje triju proteolotičkih enzima na korijen dlake sprječavajući tako njezin ponovni rast.

Prodirući kroz kožu iontoforezom, proteolitički enzimi uništavaju germinativni centar dlačnog folikula uzrokujući proteolizu staničnih proteina nužnih za održavanje veze između vanjskog dijela dlačnog folikula i epidermalne stanice s bazalnom membranom. Budući da je lacascade metodaujedno i biološka, bazalna membrana kože ovim postupkom ostaje očuvana, a mnogobrojne komplikacije epilacije postupcima termolize ili elektroepilacije izostaju.

Istraživanja su pokazala da se najbolji učinak lacascade metode postiže upravnom kombinacijom ovih triju primjenjivanih proteolitičkih enzima (do godine 1992. rabili su se samo tripsin i kimotripsin) od kojih svaki ima različiti optimalni pH djelovanja. Tripsin uzrokuje primjenu terminalnog dijela epitela kože, djelovanje kimotripsina je najjače i najučinkovitije – izaziva akantolizu dlačnog folikula u epidermi koja se širi i na susjedne folikule, dok papain onemogućuje komunikaciju među stanicama, a time i izmjenu tvari, te uzrokuje gubitak mukopolisaharida i glikogena potrebnih za normalni rast i razvoj dlačnog folikula. Struktura bazalne membrane pritom ostaje očuvana.

Sam postupak lacascade metode biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica vrlo je jednostavan: s područja koje se obrađuje uklone se sva masnoća i nečistoća, temeljito očiste pore kože, a toplim voskom koji sadrži tvar azulen s antiflogističkim svojstvima uklone se dlačice. U germinativne centre folikula iz kojih je uklonjena dlaka, iontoforetskim se postupkom aplicira određena količina i koncentracija otopine proteolotičkih enzima (otopina različitih supstancija za očuvanje i održavanje enzimske aktivnosti).

Dakle, lacascade metode biološkog i trajnog odstranjivanja dlačica postigla je svoj cilj: snažna i nepovratna degeneracija dlačnih folikula, njihov izmijenjeni morfološki izgled i očuvana bazalna membrana epitela.

Konačni rezultat?

ZAUSTAVLJEN RAST DLAKE ZAUVIJEK!